INV€$TOR zawodowy: dzień LXII – 15/05/2017

DAX

Zaczynamy drugi tydzień konkurs XTB Live Trading 2017!

XTB Live Trading 2017 – poniedziałek 15/05/2017 godzina 5:30

Gdy wstałem rano czekała mnie miła niespodzianka jaką było wskoczenie na 10. pozycję w konkursie przez pierwsze kilka godzin poniedziałku.

Pierwszą decyzją było zajęcie długiej pozycji na niemieckim indeksie DAX. 0,25 lota (3 372,25 złotych depozytu) otworzyłem o 08:02 przy poziomie 12 815,40 punktów. Liczyłem, że Frankfurt pociągnie rynek w tym samym kierunku, niestety, faktyczne otwarcie nad Menem ściągnęło rynek w dół. Więc o 9:01 zamknąłem pozycję przy poziomie 12 826,80 punktów ściągając z rynku 299,88 złotych zysku brutto (8,89%) czyli 242,90 złotych netto.

W pewnym momencie dało mi to pozycję 8. w rankingu z wynikiem ponad 13%.

 

Kolejne dwie decyzje albo mnie z czasem umocnią w rankingu albo sprawią, że żadnego z założonych celów konkursowych nie osiągnę.

Konkretnie to o 11:52 sięgnąłem po instrument, który dał mi zarobić kilka razy w przeszłości: pszenica. 0,25 lota na wzrosty przy cenie $429,04. Na chwilę obecną cena się zsunęła w dół, jeśli odbije i przekroczy $430 w tym tygodniu będzie dobrze.

Drugi instrument po który sięgnąłem bazował na sentymencie rynków i tym, że USA po otwarciu zachowa się jak Europa. Czyli kupiłem o 15:30 kontrakt na 1 lota na spadki amerykańskiego indeksu NASDAQ (nowość w moim portfelu). Niestety, Amerykanie wybili nowe historyczne szczyty. Na szczęście wystarczy relatywnie niewielka korekta, bym wyszedł z rynku z zyskiem.

Moja aktualna pozycja (16 maja ~9 rano) to 33. miejsce (z 70 startujących w konkursie) z wynikiem -27%. Jeśli rynek do czwartku pójdzie w stronę moich analiz to będzie spora szansa na realizację celu optymalnego czyli na wejście do TOP10. Ale tu dużo zależy od rynkowych sentymentów i zachowania Stanów Zjednoczonych. Jeśli się nie uda to obie te pozycje dadzą mi zarobić, w najgorszym razie dopiero w czerwcu.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*